Општина Крупа на Уни

Opština Krupa na Uni

TURIZAM

Bogatstvo, po mnogo čemu jedinstvenog turističkog potencijala opštine Krupa na Uni čini raznovrsna flora i fauna, ekološki nezagađeni prostori, bistri vodotoci i prelijepi krajolici podno planine Grmeč.

Naše turističko blago zasigurno jesu Hašani , rodno mjesto velikana pisane riječi Branka Ćopića.

Prirodni ambijent Hašana čine škola,crkva, rodna kuća pisca , mada još devastirana i nada sve čuvena i opisana riječica Japra i na njoj djeda Trišin milin ,trenutno se koriste kao izletište za đačke ekskurzije kojim đaci i svi poštovaoci lika i djela Branka Ćopića oživljavaju uspomene na poznate nam likove iz Ćopićevih djela oslikane kroz priče o Hajdučkim vremenima, doživljajima Nikoletine Bursaća i drugih nam dragih likova.

Veliki potencijal opštine Krupa na Uni jeste čista i netaknuta priroda. Boravak u njoj, šetnja , rekreacija,uz mogućnost bavljenja lovom i ribolovom, mir i tišina čine pravu turističku atrakciju. Nestvarna ljepota predjela u kojoj se nalazi naša opština čini da na trenutak zaboravite na čitav život i odjednom budete potpuno spojeni sa prirodom ,poželite udisati svjež vazduh,slušati miris prirode svjesni činjenice da u takvom ambijentu jeste dio nje.

Turistička mjesta koja svakako treba obići su slapovi na Vojskovi,stara Kula u Hašanima izgrađena još u vremenu Turaka, zatim lokacije Mokre i Suve pećine u Balinim barama.

Ono što zasigurno treba obići na području Krupe na Uni , jesu i crkve,nijemi svjedoci prošlih vremena među kojima posebno treba izdvojiti crkvu na Klisini u Srednjem Duboviku sagrađena daleke 1887 godine.

Pored ovih lokacija atraktivno mjesto za obilazak jeste i Bušević, poznat po rođenju Petra Popovića Pecije čuvenog hajduka iz vremena buna u borbi protiv Turaka, kome je u čast podignut spomenik, koji pored spomenika iz NOB –e i otadžbinskog rata dočarava sliku burnih vremena koji su se prelamali na ovim prostorima.